Lusehøj


Lusehøj ved Voldtofte.


Skåret af en portvinsflaske, fundet under udgravningen af Lusehøj. Måske Frederik 7s? Skåret er nu på Møntergården i Odense.

Intro

Gravhøjen Lusehøj ved Voldtofte er den rigeste grav, der kendes fra bronzealderens yngste del. Højen er blevet udgravet i flere omgange, første gang i 1862 på befaling af Frederik d. VII, og siden af arkæologer i 1970'erne.

Fr. VII og arkæologien

Frederik VII var en kyndig arkæolog og udgravede en række fortidsminder. Det foregik på Sydvestfyn omkring hans sommerresidens på Frederiksgave, det nuværende Hagenskov. Hans største fund var Lusehøj, der gemte på en fornem bronzealdergrav. Da Lusehøj senere blev udgravet igen, fandt man skårene fra en flaske portvin. Måske har kongen fejret det fine fund?

Fyn og Frederik VII Fra enevælden blev indført i 1660, lå magtens centrum i København, og kongens mænd styrede Fyn. Den eneste undtagelse var guvernørtiden 1815-1848, hvor Fyn var en slags stat i staten. Christian VIII og siden hans søn Frederik VII var begge guvernører på Fyn i deres tid som kronprinser. Deres tilstedeværelse betød, at det var lettere for fynboerne at få magten i tale.

Denne tekst er en del af udstillingen 'Fyn - midt i verden', der kan ses på Møntergården i Odense.