BORK ISHUS/FISKEBOD

Intro

Den lille hvidkalkede bygning ved havnen har tidligere været et ishus til opbevaring af is, der blev brugt til at holde fiskefangsten frisk med.

Fiskeren Carl Lauridsen har bygget ishuset omkring 1934, da han startede den fiskeforretning, som udviklede sig til eksportfirmaet Carl Lauridsens Åleeksport . Huset er bygget af meget tykke mure med et stort hulrum, hvori der blev fyldt savsmuld. Det skulle isoleres, så den is, man skar på fjorden om vinteren, kunne holde sig til den kommende sommer. Isen skulle bruges til at køle de levende ål i fiskekasser. Carl Lauridsen fik startet eksportfirmaet ved at møde op på Esbjerg fiskeauktion og skrive navnene op på adresser i England. Han tog så hjem og sendte kasser med ål af sted. Firmaerne i England tog vel imod ålene og herefter var der etableret kontakt, som blev starten på eksportfirmaet, der i dag drives videre af familien. Ishuset er nu blevet overfløddiggjort af den moderne fryseteknik, og Carl Lauridsen har siden oprettet en almindelig fiskebod i bygningen.

Dieser Fischladen ist früher ein Eishaus, wo man Eis aufbewahrte, gewesen. Der Fischer Carl Lauridsen hat das Haus in ungefähr 1934 gebaut, wo er das Fischgeschäft aufmachte. Das Geschäft entwickelte sich ein einer Exportfirma, Carl Lauridsen Åleeksport. Das Haus ist von sehr dicken Mauern gebaut, die grosse Hohlräume haben. Die Hohlräume wurden mit Sägemehl erfüllt. Das Haus musste sehr gut isoliert sein, denn das Eis, das man im Winter am Fjord schnitt, musste bis Sommer und Herbst vorhalten. Dann wurde es dazu gebraucht, die lebendigen Aale, die die Firma in Fischkisten exportierte, zu kühlen. Man kann die ursprüngliche Mauern heute noch sehen. Das Eishaus wurde später von der modernen Gefriertechnik überflüssig gemacht, und Carl Lauridsen machte stattdessen seinen Fischladen da.

The fishmongers in Bork was previous an ice-house. The fisherman Carl Lauridsen built it around 1934 as he established his own eel export business. The house is built of very thick walls with hollow spaces, in wich sawdust was filled. The house had to be well insulated, so that the ice, wich was cut out of the fiord in winter, would keep until summer. The ice was used to keep the live eels fresh. Modern refrigeration technique made the ice-house redundant, so instead Carl Lauridsen established a fishmonger`s.

''Publiceret''