Chresten BergIntro

Rasmus M. Andersen, 1906, bronze. Skulpturen er udført på Lauritz Rasmussen bronzestøberi i København.

''Publiceret''

I 1989 blev skulpturen i forbindelse med omlægning af banegårdspladsen genopstillet uden sokkel. I 1994 kommer statuen af Chresten Berg efter mange henvendelser fra byens borgere tilbage på sin oprindelige sokkel.

Chresten Berg er en vigtigt skikkelse i Kolding bys historie. Chresten blev født i 1829 og uddannede sig til lærer. I 1851 blev han lærer i Kolding. Chresten var en idérig initativtager til Teknisk Skole til uddannelse af unge til håndværk. Chresten vælges ind i folketinget for Venstre i perioden 1865-1891, hvor han var valgt ind af Kolding-kredsen. På trods af at han bor i København i de politiske år, glemmes han aldrig i Kolding. Da han dør i 1891, er der et historisk opbrud under hans ligfærd i Kolding. Statuen blev opført for at hædre en iværksætter, som huskes for at grundlagægge Kolding Folkeblad og Frederiksborg Amts Dagblad

Rasmus Morten Andersen (1861-1930) dimitterede fra Kunstakademiet i 1877. Rasmus Andersens produktion består næsten udelukkende af portrætter, både i form af mindesmærker, buster og portrætmedaljoner. Han var en redelig og nøgtern modellør, hvis loyale realisme gjorde ham til en søgt portrættør.

Skulpturen tilhører Kolding Kommune.

Installationen er en del af kunstprojektet '''Genfortælling''' hvor ti skulpturer i Kolding midtby sættes i en ny midlertidig ramme. Formålet er at skabe fornyet opmærksomhed om den kunst, som byen har at byde på, og som man med tiden kan komme til at overse. Denne genfortælling er lavet af Erik Valter. En kæmpe edderkop spinder den gamle avisredaktør ind i et net. Nutidens nyhedsstrøm på internettet udfordrer de traditionelle medier, og Bergs ordsprog “Gå ikke på akkord med uretten” bliver sat på prøve. '' '' ''Du kan stemme på den genfortælling, der er din favorit. ''Stem på genfortællingen af '''Chresten Berg''' ved at sende en SMS til 1272 med koden: “Gen 5” Læs mere om kunstprojektet på [https://www.kolding.dk/genfortaelling kolding.dk/genfortaelling] Kunstprojektet kan opleves i perioden 7. juni - 7. juli 2019.