Czarens Hus


Czarens Hus og Bjørnebrønden. Czarens Hus med Bjørnebrønden i forgrunden er et af de oftest fotograferede bymotiver i Nykøbing F.

Intro

Czarens Hus er Nykøbing Falsters vartegn. Bindingsværkshuset er bygget i slutningen af 1600-tallet. Det har været brugt som gæstgiveri og færgegård. Czarens Hus fik sit navn efter et besøg af den russiske zar Peter den Store i juli 1716...

Czarens Hus er Nykøbing Falsters vartegn. Bindingsværkshuset er bygget i slutningen af 1600-tallet. Det har været brugt som gæstgiveri og færgegård. Czarens Hus fik sit navn efter et besøg af den russiske zar Peter den Store i juli 1716. Historien fortæller, at zaren foretrak at spise i beværtningen i byen frem for med hoffet på Nykøbing Slot. Det fyrstelige besøg i gæstgiveriet blev mindet med opsætning af en mindetavle i træ, der stadig kan ses inde i restauranten. Czarens Hus er i dag fredet. Huset ejet af Museum Lolland-Falster, som har bortforpagtet restauranten. ''Nationaldigteren gav en omgang '' Czarens Hus har i sin mere end 300 år lange historie været besøgt af utallige gæster, nogle mere berømte end andre. En dag i begyndelsen af 1900-tallet henvendte en høj mand med skæg sig til en gruppe unge mænd, som sad ved et bord i gæstgiveriet. Manden spurgte, om han måtte byde på et glas rødvin. Det fik han lov til. Da vinen var skænket op, hævede han glasset og sagde: Skænk øl til den unge, den rå plebejer til pigen tokayer portvin til den gamle champagne til dåren, der gerne betaler - men bourgogne til mig Jeg er digter og maler Manden var ingen ringere end Holger Drachmann, en af Danmarks store nationaldigtere.