Nazister i Tommerup


Nazistisk fane. Fanen har tilhørt en gruppe danske nazister. Den blev konfiskeret af det danske politi i forbindelse med optøjer mellem danske nazister og dansk-sindede. Fanen findes nu på Møntergården i Odense.

Intro

Under besættelsen fandtes mellem Tommerup og Tommerup Stationsby en samlingsplads for de danske nazister. Her mødtes til de indtil stedets talerstol i 1945 blev sprængt i luften af Modstandsbevægelsen.

To store verdenskrige satte deres brutale præg på Europa i første halvdel af det 20. århundrede. De var et resultat af den svære og smertefulde udvikling fra et middelalderligt landbrugssamfund til et demokratisk industrisamfund. I Danmark påvirkede 2. verdenskrig i særlig grad Fyn og Odense, hvor modstandskampen stod stærkt. Yderfløjenes kamp På Fyn blev fronterne mellem kommunister og nazister trukket op allerede inden krigen. På grund af Odenses store industrifabrikker stod kommunistpartiet stærkt. Men blandt de mange fynske nationalt-sindede var der også folk, som sympatiserede med Hitler og nazismen. Odense var derfor en af de danske byer, hvor modstandskampen blev heftig.

Denne lokalitet er en del af udstillingen 'Fyn - midt i verden', der kan ses på Møntergården i Odense.