Skammel fra Skårup


Fodskammel (forside) med plads til gløder, så man kan holde fødderne varme i de kolde aftener. Skammelen stammer fra Skårup på Sydfyn og findes nu på Møntergården i Odense.


Fodskammel (bagside) med plads til gløder, så man kan holde fødderne varme i de kolde aftener. Skammelen stammer fra Skårup på Sydfyn og findes nu på Møntergården i Odense.

Intro

Der var fodkoldt i de gamle huse, og en skammel af ler med varme gløder var dejlig i den kolde tid. Skamlen på billedet stammer fra Skårup ved Svendborg.

Boligens indretning har ændret sig over tid, men den har altid opfyldt menneskets basale behov: at have tag over hovedet og et sted at sove og spise. Bolig og arbejde hørte frem til vores tid sammen, både i byen og på landet. Bonden boede på sin jord, håndværkeren ved sit værksted. I dag bor de fleste fynboer langt fra deres arbejde.

Gården (1800-1850) Omkring år 1800 boede de fleste fynboer på en gård. Antallet af huse på landet var stadig langt mindre end antallet af gårde, og byboere udgjorde kun en lille del af befolkningen. På den typiske gård boede et gårdmandspar, deres børn og et antal karle og piger.

Et eksempel på en typisk gård omkring 1800 er Fjelstedgården, som i dag står i Den Fynske Landsby.
Beboerne på Fjeldstedgården tilhørte den bedre stillede del af landbefolkningen. Gården består af et stuehus og tre udlænger, og den er bygget i bindingsværk med sulekonstruktion. Væggene er af klinet ler på fletværk og taget af strå.

Denne lokalitet er en del af udstillingen 'Fyn - midt i verden', som kan ses på Møntergården i Odense.