Uffe Hin Spage


Intro

Anne Marie Carl-Nielsen, 1932, bronze. Opstillet i Byparken i 1932, flyttet under 2. verdenskrig til museet på Koldinghus, efter 1948 placeret i Byparken igen. Erhvervet af Kolding Kommune i 1947.

Uffe Hin Spage er en sagnhelt fra. bl.a. Saxos Danmarkskrønike. Som navnet antyder var han en temmelig dorsk og passiv yngling, der som søn af Kong Vermund hin Vise vågnede op til dåd, da hans gamle og blinde far og hans fædreland truedes af sakserne (tyskerne). Han kæmpede og sejrede og har siden symboliseret nationalt dansk heltemod på linje med Holger Danske.

Anne Marie Carl-Nielsen /f. Brodersen) blev født i 1863 på Thygesminde i Sønder Stenderup ved Kolding. Carl-Nielsen er en af Danmarks mest banebrydende, kvindelige kunstnere – og en ildsjæl, der hverken lod sig bremse af ægteskabet med komponisten Carl Nielsen eller rollen kvinde og mor. Hun var den første kvinde, der udstillede på Den Frie Udstilling i København, og hun var med til at oprette Kvindelige Kunstneres Samfund. Anne Marie Carl-Nielsen var naturalist, og hendes mange skitser afslører en utrolig iagttagelsesevne. Eftermælet er et imponerende livsværk, der bl.a. tæller en rytterstatue af Christian IX og tre bronzeporte til Ribe Domkirke.

Installationen er en del af kunstprojektet '''Genfortælling''' hvor ti skulpturer i Kolding midtby sættes i en ny midlertidig ramme. Formålet er at skabe fornyet opmærksomhed om den kunst, som byen har at byde på, og som man med tiden kan komme til at overse. Denne genfortælling er lavet af Johannes Cramer-Møller. Opbygningen i gips og glas trækker tråde til fortællingen om Snehvide, der i sin glaskiste venter på den tapre prins. Fælles for sagnet om Uffe hin Spage og eventyret om Snehvide, er kontrasten mellem drøm og virkelighed. ''Du kan stemme på den genfortælling, der er din favorit. ''Stem på genfortællingen af '''Uffe hin Spage '''ved at sende en SMS til 1272 med koden: “Gen 9” Læs mere om kunstprojektet på [https://www.kolding.dk/genfortaelling kolding.dk/genfortaelling] Kunstprojektet kan opleves i perioden 7. juni - 7. juli 2019.